De nieuwsflits van 15-05-19 is geplaatst.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op! bs.antares@xpectprimair.nl

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis…………Het kan de beste overkomen! Hoofdluisinfectie komt nog steeds voor.
Ook zo nu en dan op de school van uw kind(eren).
Het is bekend dat vooral na de zomervakantie hoofdluis vaker voorkomt. Hier informeren wij u nader over hoofdluis.

Wat is hoofdluis? Hoofdluizen zijn kleine beestjes, Ze zijn grijs tot licht bruin van kleur en ongeveer 2 à 3 mm lang (+/- kop van een speldenknop).
Zij kunnen niet springen, wel lopen. Hoofdluis zit op de warmste plaatsen op het hoofd zoals in de nek, onder de pony en achter de oren.
Op deze plaatsen vlak boven de hoofdhuid worden ook de eitjes gelegd. Deze eitjes noemen wij neten.
Ze zijn ongeveer 1 mm groot, meestal vuilwit tot geelbruin van kleur en zij zitten stevig vastgekleefd aan de haren (ook als ze dood zijn). De neten lijken een beetje op roos. Het verschil is echter duidelijk: roos zit helemaal los, terwijl neten vrijwel niet los te krijgen zijn. Luizen leven van bloed. In het begin van de hoofdluisinfectie zijn er geen klachten Pas later (na 1 à 2 weken) komt er meestal jeuk en ga je krabben. Maar lang niet iedereen die zich op het hoofd krabt heeft hoofdluis. Hoe krijg je luizen? Hoofdluizen zijn geen springers zoals vlooien, maar “overlopers”. Zij lopen over van de ene mens op de andere. Dat kan gebeuren als de hoofden zich dicht tegen elkaar bevinden: bij het spelen, bij het knuffelen of stoeien, bij sporten etc. Kortom: een luizenbesmetting kan overal voorkomen waar mensen dicht bij elkaar komen.

Daarom is het ook duidelijk dat in de lagere groepen van het basisonderwijs hoofdluis vaker voorkomt. Kleine kinderen zitten vaak dichter bij elkaar. Herhaaldelijk het haar wassen of uit voorzorg behandelen helpt niet. Hoe stel je een besmetting vast? Door wekelijks het haar van uw kind na te kijken. Dat kan door te kammen met een fijntandige kam boven de wastafel of wit laken. Het vinden van neten geeft ook aan dat er luizen zijn of zijn geweest. De verse eitjes (neten) die nog niet zijn uitgekomen, zitten aan de haren vlakbij de hoofdhuid (tot 1 à 1 ½ cm. Afstand). Vanaf 2 cm. of meer van de hoofdhuid zijn de neten dood of leeg.